Program
Fredag 6 sep Ämne Ledare Plats
21.00 - 01.00 ÖPPEN SCEN
Ta med ett instrument, en vän och dig själv till Gabriel Stierncronas Café. Servering med rättigheter.
Sten Hårdbåge Gabriel Stierncronas Café
Lördag 7 sep      
07.15 - 08.30 PERMAYOGA
Medvetenhet i kropp och själ. Kostnad: 80 kr. Betalas på plats.
Ewa Callmin Sörbosalen, Fridhem
08.00 - 09.00 FRUKOST
Se Info & anmälan för meny.
  Gabriel Stierncronas Café och Fridhem
09.00 - 09.45 MINGEL & FIKA
Synvända öppnar!
Synvända Teamet Smedjan
10.00 - 10.15 VÄLKOMNA TILL SYNVÄNDA.
Vi hälsar alla välkomna och har en kort genomgång med lite praktisk information.
Anna Strandberg & Synvända Teamet Smedjan
10.15 - 12.00 KOLLAPS OCH KONSTEN ATT LANDA MJUKT
Om omställningen till ett hållbart och motståndskraftigt samhälle.
David Jonstad Smedjan
11.00 - 13.00 SKÖRDEMARKNAD
Liten marknad med lokala stjärnor. Mer information på http://www.skordefest-dalarna.se
Kryddan i tillvaron (bredvid caféet)
12.00 - 13.30 LUNCH
Se Info & anmälan för meny. Kika gärna på Skördemarknaden så att inte alla kommer samtidigt till lunchen.
Gabriel Stierncronas Café och Fridhem
13.30 - 15.00 Lokal ekonomi och lokala valutor
Vad betyder lokal ekonomi och lokal valuta? Varför är det viktigt att jobba med den lokala ekonomin om man vill uppnå verklig hållbarhet?
Ylva Lundqvist Gryckensalen, Fridhem
(max 80 pers)
13.30 - 15.00 INTRODUKTION TILL PERMAKULTUR
Vad är egentligen permakultur, och varför är det så viktigt just nu?
Martin Gustafsson Smedjan
15.00 - 15.30 PAUS  
15.30 - 17.00 KLIMATSMART MAT
Hur påverkar vår matkonsumtion miljö och människor på jorden? Vad kan man tänka på om man vill äta klimatsmart och hållbart?
Johanna Björklund Gryckensalen, Fridhem
(max 80 pers)
15.30 - 17.00 SKOGSTRÄDGÅRDEN - EN FÖREBILD FÖR HÅLLBAR ODLING
En Skogsträdgård efterliknar naturens växtsätt men på vilket sätt är den en förebild för hållbar odling?
Philipp Weiss Smedjan
16.00 - 17.00 BISAFARI
Hur ser binas värld ut, varför dansar de och vad händer på vägen från blomma till honung?
Jan Stagenmark Samling utanför Smedjan
17.30 - 18.00 REALS
En kort introduktion till detta nya projekt som handlar om byggande av nätverk för hållbar livsstil i Östersjöregionen. REALS står för Resilient and Ecological Approaches for Living Sustainably.
Emilia Rekestad Smedjan
17.30 - 18.00 SYNVÄNDA FÖRENING
Vill du annordna Synvända i framtiden? Föreningen Synvända berättar hur det kan gå till.
Maria Richter-Simsek Gryckensalen, Fridhem
(max 80 pers)
18.00 - 19.30 MIDDAG & SAMTAL
Passa på att reflektera över vad du lärt dig och vad som inspirerat under dagen. Se Info & anmälan för meny.
Gabriel Stierncronas Café och Fridhem
19.30 - 01.00 ÖPPEN SCEN & DISCO
Ta med ett instrument, en vän och dig själv till Gabriel Stierncronas Café. Servering med rättigheter.
Sten Hårdbåge och DJ Anders Gabriel Stierncronas Café
Söndag 8 september
07.15 - 08.30

PERMAYOGA
Medvetenhet i kropp och själ. Kostnad: 80 kr. Betalas på plats.

Ewa Callmin Fridhem, Sörbosalen
07.00 - 10.00
FRUKOST/MORGONFIKA
Se Info & anmälan för meny.
Peter och Sofia Fläckemyran Eko-café
08.00 - 09.00

FRUKOST
Se Info & anmälan för meny.

Sten Hårdbåge Gabriel Stierncronas Café
08.00 - 09.45 RUNDVANDRING I FRIDHEMS TRÄDGÅRDAR
Se vad börjar ta form när permakulturtänk möter en etablerad trädgård och få en inblick i demonstrationsträdgårdens nutid/framtid.
David Roxendal Samling utanför Fridhem
(max 40 pers)
08.00 - 09.45 SKOGSTRÄDGÅRDSGUIDNING (OBS. Fullbokad!)
Hur går det till när man anlägger en skogsträdgård och hur ser egentligen minikiwi och manchurisk valnöt ut?
Philipp Weiss Puttmyra
10.00 - 12.00 ROCKET STOVE
Vad är det, hur kommer det sig att den kan vara upp emot 80-90% effektivare än en vanlig vedeldad spis och hur bygger man sin egen Rocket Stove?
Joshua Roxendal Samling utanför Fridhems Kursgård
10.00 - 12.00 BIOMIMICRY
Hur kan man använda naturens strategier och principer som förebild för utveckling av platser, samhällen och andra komplexa system? 
Karolina Nätterlund Gryckensalen, Fridhem
(max 80 pers)
10.00 - 12.00 HYGGESFRITT SKOGSBRUK
Hur tjänar man pengar på att låta bli att kalhugga och vad finns det för andra fördelar med hyggesfritt skogsbruk?
Bonnie Nilzon Smedjan
12.00 - 13.30 LUNCH
Se Info & anmälan för meny.
Gabriel Stierncronas Café och Fridhem
13.30 - 15.00 KONST SOM KATALYSATOR FÖR HÅLLBAR UTVECKLING
Kom och delta i ett samtal om hur konst och konstnärligt tänkande och görande kan vara en del av omställningen till ett hållbart samhälle.
Ulrika Jansson Lilla salen, Smedjan
13.30 - 15.00 LEVANDE JORD
Varför är levande jord och mykorrizza så viktigt? Håkan tar dig med på en spännande resa runt jorden om jorden!
Håkan Wallander Smedjan
13.30 - 15.00 HÅLLBART LEDARSKAP & SMÅSKALIGT FÖRETAGANDE
Vad har naturens system och hållbart ledarskap gemensamt? Med exempel och övningar får vi en inblick i hur naturen kan inspirera till ledarskap som leder i rätt riktning.
Stuart Pledger Gryckensalen, Fridhem
(max 80 pers)
15.00 - 16.30 MARKNAD
Har du fröer, grönsaker eller annat kul att sälja?
Ta gärna med och bidra till marknaden.
Utanför Smedjan

Leader
Hem Permakultur Info & Anmälan Program Medverkande Kontakt